Spor Bilimleri Fakülteleri ve Fakültelere Giriş
Spor Bilimleri Fakülteleri, üniversitelerin bünyesinde yer alan ve öğrencilere lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde spor bilimi eğitimi veren yükseköğretim kurumlarıdır. Bu fakültelerde, sporun teorik ve pratik yönleri hakkında dersler verilir ve öğrencilere birçok farklı spor dalı konusunda bilgi ve beceriler kazandırılır. Spor Bilimleri Fakültelerine giriş için öncelikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girerek, tüml puan türünden yeterli bir puan elde etmek gerekmektedir. Daha sonra, tercih döneminde Spor Bilimleri Fakülteleri tercih edilir. Spor Bilimleri Fakültelerinin bölümleri arasında, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Fizyolojisi, Spor Psikolojisi gibi alanlar yer alır. Spor Bilimleri Fakültelerine giriş, sadece YKS puanına dayalı değildir. Bazı Spor Bilimleri Fakülteleri, ek olarak yetenek sınavı, mülakat veya sporcu özgeçmişi gibi faktörleri de dikkate alabilir. Bu nedenle, Spor Bilimleri Fakültelerine girmek isteyen öğrencilerin YKS sınavına iyi hazırlanmanın yanı sıra, sporla ilgilenmeleri ve yeteneklerini geliştirmeleri, sosyal faaliyetlerde bulunmaları ve spor dallarında başarılar elde etmeleri önerilir. Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrencilere, spor bilimi alanındaki teorik derslerin yanı sıra pratik dersler de verilir. Bu derslerde öğrenciler, farklı spor dallarında pratik çalışmalar yaparlar. Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenciler, mezun olduktan sonra Spor Yöneticisi, Spor Psikoloğu, Antrenör, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Spor Fizyoloğu gibi mesleklerde çalışma imkanına sahiptirler.
2023 yılında Beden Eğitimi Spor Öğretmeni Nasıl Olunur?
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olmak için öncelikle üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları veya Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerinde lisans eğitimi almak gerekmektedir. Bu bölümlerde, öğrencilere sporun teorik ve pratik yönleri hakkında dersler verilir ve öğrenciler birçok farklı spor dalı konusunda bilgi ve beceriler kazandırılır. 2023 yılında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olmak isteyenler için Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) şartı bulunmaktadır. YKS, üniversiteye giriş için yapılan bir sınavdır ve adaylar bu sınavda sayısal puan türünden yeterli bir puan elde etmelidir. Daha sonra, tercih döneminde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları veya Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümleri tercih edilir.
Spor Bilimi, bir aktivite sırasında organizmada gerçekleşen değişim ile birlikte, bu aktivitenin zihinsel, fiziksel ve ruhsal etkilerini incelemeye dayanan bir bilim dalıdır. Spor bilimleri multidisipliner bir yapıya sahip olup birçok branşla iç içe ve etkileşim halindedir (fizik,kimya,tıp…).
Ülkemizde 100’e yakın devlet ve özel olmak üzere Beden Eğitimi Spor Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır. Bu üniversitelerde Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük, Rekreasyon, Spor Yönetimi, Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü, Engelliler İçin Egzersiz ve Spor Bölümleri bulunmaktadır. Son yıllarda ülkemizde öğrencilerin Spor Bilimleri Fakültelerine olan taleplerinin artması ile birlikte, Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi gibi özel üniversiteler artış göstererek, eğitimin kalitesini hem tesisleri ile hem de kaliteli eğitim ve akademisyenleri ile arttırmayı başarmışlardır. Bu fakültelere her yıl binlerce öğrenci alımı yapılır. Lisede son sınıf öğrencileri veya liseden mezun olmuş insanlar, yaş farkı gözetilmeksizin, Türkiye’nin her bölgesinde bulunan bu fakültelerin sınavlarına girebilmektedirler. Beden Eğitimi Spor Bilimleri sınavına katılmak için, ÖSYM’nin her yıl düzenlediği TYT sınavına girip, sözel, sayısal veya eşit ağırlık puanlarından herhangi birinden baraj puanı olarak minimum 150 puan alınması gerekir. Her üniversite okuluna alacağı öğrenciler için, alacakları bölümlere göre bir baraj puanı belirlemektedir. Geçen yıl yapılan düzeltmeye göre sadece Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünün baraj puanı YÖK tarafından belirlenmiştir. Beden Eğitimi Öğretmeni olmak isteyen öğrencilerin TYT sınavından alacağı puana göre, TYT veya YTYT sıralama bazında ilk 800 bine girme zorunluluğu getirilmiştir.
Bu baraj puanlarını alan herkes Spor Bilimleri sınavlarına girme hakkı kazanmış olur. Her üniversitenin komisyonu tarafından belirlenmiş bir alım sınavı bulunmaktadır. Üniversiteler; koordinasyon parkuru, koşu testleri, sıçrama ve esneme testleri, sporcu özgeçmiş değerlendirmesi vb. değerlendirmeler yaparak öğrenci alımını gerçekleştirebilmektedirler. Komisyonlar tarafından yapılan bu sınavlar sonrasında başarılı olan öğrenciler Spor Bilimleri Fakültelerinde ( bazı üniversitelerin yapısı hala Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu olarak devam etmektedir) 4 yıllık eğitimlerini almaya hak kazanırlar.
Bir yanıt yazın