Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Taban Puanları

İçerik

  1. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Taban Puanları
  2. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Dersleri
  3. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kaç Puan?
  4. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ne Demek?
  5. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Nasıl Olunur?
  6. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Mülakatları
  7. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Olmak İçin Gerekenler?
  8. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Yetenek Sınavı

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Taban Puanları

Her üniversitenin taban puanları farklı oluyor.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Dersleri

–  Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri
–  İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji
–  Sağlık bilgisi ve İlkyardım
–  Egzersiz Fizyolojisi
–  Antrenman Bilgisi
–  Fiziksel Uygunluk
–  Egzersiz ve Beslenme
–  Engelliler için Beden Eğitimi ve Spor
–  Beceri Öğrenimi
–  Atletizm
–  Takım Sporları
–  Ritim Eğitimi ve Dans, Halk Oyunları
–  Jimnastik
–  Eğitsek Oyunlar

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kaç Yıllık?

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, üniversitelerde yalnızca Spor Bilimleri Fakültesi kapsamında yer alan ve yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre tercih edilebilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ne Demek?

Beden eğitimi öğretmeni, anaokulundan lise seviyesine kadar çocuk ve gençler arasında fiziksel aktiviteyi destekleyen oyun ve spor aktiviteleri düzenler. Küçük çocuklar arasında motor beceri ve fiziksel gelişim, daha büyük çocuklar arasında ise uygun egzersiz ve yeme alışkanlıkları geliştirmeyi amaçlar.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kaç Puan?

Her üniversitenin taban puanları farklı oluyor.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Nasıl Olunur?

Beden eğitimi öğretmeni AYT-TYT de 800 bine girip, özel yetenek sınavlarında başarılı olup olabilirsiniz. 73 Üniversitenin 59 ‘unda Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü özel yetenek sınavı yapıp öğrenci almaktadır. Ayrıca AYT-EA Puan türünde 300.000’deyseniz tercihle alan 3 üniversitede de Beden Eğitimi Öğretmenliğini özel yetenek sınavına girmeden okuyabilirsiniz. Bu üniversiteler Uşak Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Bartın Üniversitesidir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Mülakatları

1-Uzun Mesafe Koşuları ve Orta Mesafe Koşuları
Üniversitelerin çok az bir kısmı uzun mesafe koşularını tercih etmektedir. Sporcu olmayan kişilerin sınavlara girmesi sebebiyle üniversiteler bu konuda temkinli yaklaşım sergilemektedir. Uzun mesafe koşuları 5.000 metre 10.000 metre koşularıdır. Genelde orta mesafe koşularını tercih eden üniversiteler yanına bir takım başka sınavlarda koymaktadır. Orta mesafe koşuları 800 metre 1000 metre 1500 metre 2000 metre ve 3000 metre koşularıdır.
2- Sürat Testi Koşuları ve Kısa Mesafe Koşuları
Sürat testi koşularının tercih edilmesinin sebebi öğrencinin süratini ölçmektir. Bunun dışında bazı okullar yorgunluk indeksini hesaplamak adına üst üste 20 metre ve 30 metre sürat koşularını yapmaktadır. Sürat koşuları 20 metre 30 metre ve 40 metre koşularıdır.
Tekrarlayan kısa mesafe koşularının sürat testlerinden farkı temel anlamda süratte devamlılığı ve anaerobik kapasiteyi görmektir. Bu koşular 60 metre 100 metre 200 metre 400 metre koşularıdır.
3- MOTORSAL Test Sınavları
Motor test sınavları öğrencilerin çeşitli testlerle motor sol özelliklerini ölçmeyi amaçlar. MOTORSAL test sınavlarına örnek vermek gerekirse;
Sağlık Topu Atma sınavları: Temel olarak 2 çeşittir. Bunlar geriye doğru sağlık topu atma ve öne doğru sağlık topu atmaktır.
Dikey Sıçrama Testi: Öğrenciler elektronik cihaz üzerinde yukarı doğru sıçrarlar. Ne kadar yukarı çıkarlarsa o kadar yüksek puan alırlar.
T Test: Çevikliği ölçmeyi hedefleyen bu testte öğrenciler dönüşler yaparak T şeklinde alanı hızlı şekilde tamamlaması istenir.
4- Illinois Testi
Hunilerin arasında zikzak çizilerek yapılan koşuda en iyi dereceyi yapmak esastır. Çabukluk ve çevikliği ölçer.
5-Koordinasyon Parkuru Sınavları
Uzun veya kısa birçok üniversitenin sınavında koordinasyon parkuru görülmektedir. Her üniversitenin parkurları farklı olsa da kullanılan aletler yönünden herhangi bir farklılık görülmemektedir. Bazı okullar diğerinden farklı olarak değişik istasyonlar kullanıyor olsalar da genel olarak temel farklılık bu istasyonların sırası ve sayısıdır.
6- Branş Sınavları
Her okulun branş sınav sistemleri birbirinden çok farklıdır. Bazıları tıpatıp aynı olsa da bu çok nadir bir durumdur. Bazıları branş parkuru kurup, hıza veya isabete dayalı bir ölçüm yaparken bazıları ise gözleme dayanan sınavlar uygulamaktadır. Gerek öğrenciyi aldığı branş türleri olsun gerek kontenjan olsun birçok konuda farklılık göstermektedir.
7- Dayanıklılık Testi Sınavları
Dayanıklılık testi denildiğinde yetenek sınavları için bir çoğumuzun aklına ilk başta mekik koşusu gelmektedir. Bunun sebebi birçok okul mekik koşusu üzerinden dayanıklılık testini yapmaktadır. Ancak bazı okullar Cooper testi (12 dakikada koşulabilecek en uzun mesafe) gibi testlerde yapabilmektedir.
8- Branş Koordinasyonu Parkur Sınavları
Koordinasyon parkurunun branş istasyonları şeklinde düzenlenmiş halidir. Bu sınav sisteminde branşın her türlü tekniğinin sergilenebildiği istasyonlar tercih edilir.
9- Sözlü Mülakat Sınavları
Haliç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi üniversitelerde görülen bu sınav sisteminde adayın diksiyon yönünden başarısını görmek temel esastır. Kendini ifade etmek her meslekte olması gereken bir özellik olsa antrenörde ve eğitimcide birkaç kat daha fazla olması gereken özelliktir. Bu yadsınamaz gerçekliğe rağmen çok az üniversitemizde bu tarz sınavın olması biraz gariptir.
10- Sporcu Özgeçmiş Puanı Değerlendirmesi
Her sene 6-7 üniversite yalnızca sportif özgeçmiş üzerinden değerlendirme yaparak öğrenci almaktadır. Bu üniversiteler özgeçmiş puanını özel yetenek sınav puanı olarak değerlendirip hesaplamayı bu şekilde gerçekleştirir. Bazı üniversiteler ise önceki maddelerde belirttiğimiz sınavlarının yanı sıra değerlendirme de sportif özgeçmişe de puan vermektedir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Olmak İçin Gerekenler?

1 – Beden Eğitimi Öğretmeni olmanız için öncelikle herhangi bir liseden mezun olup, TYT sınavına girmeniz ve bu sınavdan da ilk 800 bin sıralamasına girmeniz gerekmektedir.
2 – Üniversitelerin yetenek sınavlarına girip beden eğitimi öğretmenliği bölümünü kazanmanız gerekmektedir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Yetenek Sınavı

Beden Eğitimi Öğretmeni olmak için birden fazla yöntem vardır. 1. Özel yetenek sınavlarına girip Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğini kazanmak. 2. Özel yetenek sınavlarına girip Beden Eğitimi Öğretmenliği dışındaki BESYO bölümlerini kazanıp, çift ana dal veya bölümler arası geçiş yapmak 3. Özel yetenek sınavlarında diğer BESYO Bölümleri kazanıp, mezun olduktan sonra formasyon almak 4. AYT-EA Puan türünde özel yetenek sınavına girmeden ÖSYM Tercihiyle