Spor Karşılaşmalarında İlkyardım
Futbol maçlarındaki sakatlanmalarda sağlık ekibi ancak hakemin izni ile sahaya girerek ilkyardım girişiminde bulunabilir. Sakatlanmalar için yapılan duraklamalar hakem tarafından oyun süresine eklenir.
Atletizmde, yarışmalar sırasında yaralanan sporcu için yarışlar durdurulmaz. Sporcu saha kenarına alınarak tedavisi sağlanır.
Basketbolde, yaralanma halinde hakem oyunu durdurur. Sağlık ekibi sahada veya saha kenarında ilkyardım yapar.
Bisiklet yarışlarında, ambulans ile yarışçılar izlenir. Kazalar sırasında hemen müdahale edilir.
Boks, karşılaşmalarında federasyonlar bünyesinde görev yapan deneyimli uzman hekimlerin hazır bulunması istenir. Hekim riskli bulduğunda karşılaşmayı durdurabilir.
Eskrimde, müsabaka sırasında yaralanan sporcu 20 dakika kadar ara verilebilir. Bu süre sonunda müsabakaya dönemeyen sporcu çekilmiş kabul edilir.
Güreşte, müsabaka yaralanmalarında ilkyardım için 30 saniye süre verilir. Bu sürenin sonunda güreşçi çekilmiş sayılır.
Güreşte acil ve ciddi bir yaralanma yoksa güreşçi minderi terk edemez. Baş üzerine düşme ve burun kanamasında karşılaşma kendiliğinden durur. Hakem bir karşılaştırma sürecinde her sporcu için en çok 2 dakika ara verebilir. Bu toplam süre birkaç safhalı kullanılabilir.
Judoda hakemin izniyle sağlık görevlileri mindere girebilir. İlkyardım minder üzerinde yapılır. Sporcunun sakatlığı minder dışına çıkmayı gerektirir ciddiyetteyse diskalifiye edilir. Karşılaşmaya en çok 5 dakika ara verilir.
Kayak yarışmalarında oluşan yaralanmalarda sporcu kendiliğinden yarışma dışı kalır.
Tenis maçlarında hakem sağlık görevlisini çağırabilir. İlkyardım için 30 saniye süre tanınır. Kaza ve sakatlanmalarda bir defaya mahsus 30 dakika ara verilebilir.
Cimnastik yaralanmalarında sağlık görevlileri derhal müdahale eder. Sporcu kaza nedeniyle hareketi yenileme hakkına sahip değildir.
Voleybolda ancak hakemin izniyle sahaya girilebilir. Sakatlanma halinde oyuncu değiştirilir. Eğer değiştirme imkanı yoksa baş hakem yaralanan sporcuya 3 dakika süre tanır. Sporcu oyuna dönemezse takım eksik olarak devam eder.
Binicilik, su altı sporları, havacılık sporları, motor sporları gibi aktivitelerde ambulansın hazır bekletilmesi zorunluluğu vardır. Birçok spor karşılaşması sağlık görevlileri hazır olmadan başlatılmaz.
Bir yanıt yazın