Antrenörlük bölümü nasıl kazanılır?
İçerik
- Antrenörlük Bölümü Nasıl Kazanılır?
- Antrenörlük Bölümü Parkuru
- Antrenörlük Bölümü Dersleri
- Antrenörlük Bölümü Bitirenler
- Antrenörlük Bölümü Taban Puanları
- Antrenörlük Bölümüne Nasıl Girilir?
- Antrenörlük Bölümü Kaç Yıllık?
- Antrenörlük Bölümü Mezunları Beden Eğitimi Öğretmeni Olabilir Mi?
Antrenörlük Bölümü Nasıl Kazanılır?
1 – Beden Eğitimi Öğretmeni olmanız için öncelikle herhangi bir liseden mezun olup, TYT sınavına girmeniz ve bu sınavdan da ilk 800 bin sıralamasına girmeniz gerekmektedir.
2 – Üniversitelerin yetenek sınavlarına girip beden eğitimi öğretmenliği bölümünü kazanmanız gerekmektedir.
Antrenörlük Bölümü Parkuru
1-ÖNE TAKLA: Gövdenin minder üzerinde öne doğru yuvarlanması ile tamamlanır. Gövdenin tamamen minder dışına çıktığı durumlarda takla hareketi tekrarlanır.
2-ÇAPRAZ SIÇRAMA: Yerden yüksekliği 30 cm olan denge aleti üzerinden çift ayak olmak şartı ile belirtilen başlangıç noktasından çapraz ileri yöne doğru sıçrar, hareketi sonuna kadar tamamlar. Çift ayak (6 kez) sıçrayamayan aday çift ayak (6 kez) sıçrayana kadar devam ederek bu istasyonu tamamlar.
3-BASKETBOL TOPU İLE SLALOM: Basketbol topu el ile engeller arasından sürülür (dripling). Hareket sırasında engeli deviren aday, engeli yerine koyar ve kaldığı yerden harekete devam eder. Adayın topu tek el ya da iki el ile taşıması hata olarak kabul edilir ve aday istasyonun başına dönerek istasyona yeniden başlar. Toplam dört (4) engel olup engeller arası uzaklık 120 cm’dir. Aday parkuru tamamladıktan sonra, basketbol topunu belirtilen alana bırakarak diğer istasyona geçer. Topun belirlenen alanın dışına çıkması durumunda aday topu tekrar belirlenen alana bırakmak zorundadır.
4-MİNYATÜR FUTBOL KALESİNE İSABETLİ ŞUT ATMA: Aday 8 m mesafeden 100×160 cm ebatlarında olan minyatür futbol kalesine isabetli atış gerçekleştirene kadar 3 şut hakkını kullanır, isabetli atıştan sonra parkura devam eder. Aday üç hak sonunda kaleye isabetli atış yapamaz ise de bir sonraki istasyona geçer.
5-HENTBOL TOPU İLE HEDEFE İSABETLİ ŞUT ATMA: Aday Hentbol kalesinin sağ ve sol üst köşelerine yerleştirilmiş olan 1m’lik hedeflerin herhangi birine 7 m’den tek elle ve isabetli atış gerçekleştirene kadar 3 top hakkını kullanır, isabetli atıştan sonra parkura devam eder. Aday üç hak sonunda kaleye isabetli atış yapamaz ise de bir sonraki istasyona geçer.
6-VOLEYBOL TOPUNU SEKTİRME: Hedef tahtasının 120 cm gerisinde bulunan aday, yerdeki voleybol topunu alıp belirlenen çizginin arkasında durarak hedef tahtasına 5 kez pas yapar (tek veya çift elle). Hedef tahtasından yanlış sektirmeden dolayı kaçan top aday tarafından alınarak kalınan sayıdan itibaren devam edilir. Kare şeklindeki (55×55 cm) hedef tahtasının yerden yüksekliği 224 cm’dir.
7-ENGEL ÜZERİNDEN SIÇRAMA ve ALTTAN GEÇİŞ: Aday 40 cm yüksekliğinde olan birinci engelin üzerinden sıçrar ve 85 cm yüksekliğindeki ikinci engelin altından geçerek 40 cm yüksekliğinde üçüncü engel üzerinden sıçrar ve istasyonu tamamlar. Engeli deviren aday devirdiği engeli düzeltir ve o engelden tekrar geçerek istasyona devam eder.
8-ASİMETRİK PARALELDEN GEÇİŞ: Aday, alçak barın altından geçer, asimetrik paralelin içinden; kollarından ve ayaklarından destek alarak gövdesini yukarı çekmek sureti ile yüksek olan paralelin üzerinden geçerek istasyonu tamamlar. Asimetrik paralel ölçüleri: 120×135 cm.
Antrenörlük Bölümü Dersleri
• Antrenörlük Eğitimi ve İlkeleri,
• Atletizm,
• Genel jimnastik,
• İnsan Anatomisi ve Kinesiyolojisi,
• Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım,
• Hentbol, Voleybol, Basketbol, Futbol
• Ritim Eğitimi ve Dans,
• Türk Spor Kültürü ve Tarihi,
• Bireysel Sporlar (Bisiklet, Badminton, Bilardo, Aerobik-Step vb.)
• Spor Fizyolojisi,
• Artistik jimnastik,
• Sporcu Beslenmesi,
• Sporcu Masajı,
• Spor Kazalarından Korunma ve Rehabilitasyon,
Antrenörlük Bölümü Bitirenler
Amatör ve Profesyonel Spor Kulüplerinde,
• Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarında,
• Özel Spor Salonlarında,
• Turizm Faaliyeti Gösteren Kurumların Sportif Aktivitelerinde,
Antrenörlük Bölümü Taban Puanları
Her üniversitenin taban puanları farklı oluyor.
Antrenörlük Bölümüne Nasıl Girilir?
1 – Beden Eğitimi Öğretmeni olmanız için öncelikle herhangi bir liseden mezun olup, TYT sınavına girmeniz ve bu sınavdan da ilk 800 bin sıralamasına girmeniz gerekmektedir.
2 – Üniversitelerin yetenek sınavlarına girip beden eğitimi öğretmenliği bölümünü kazanmanız gerekmektedir.
Antrenörlük Bölümü Kaç Yıllık?
Antrenörlük Eğitimi Bölümü, üniversitelerde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) bünyesinde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayanlara “antrenör” unvanı verilir.
Antrenörlük Bölümü Mezunları Beden Eğitimi Öğretmeni Olabilir Mi?
TYT sınavına girdiniz, Antrenörlük, Yöneticilik, Rekreasyon Bölümleri vs. birini kazandınız 4 yıl okuduktan sonra üniversitelerin açtığı Pedagojik Formasyona başvurup daha sonra eğitiminizi tamamlayarak öğretmen olabilirsiniz.